Canlı Destek Hattı 08.00-00.00
Hızlı Randevu
Makat çatlağı, anüsü çevreleyen ince ve nemli mukozal tabakada oluşan küçük yırtıklardır. Sert veya kalın dışkı nedeniyle oluşan bu yırtık, özellikle kabızlık problemi yaşayan bireylerde sık görülür. Küçük bir çizik gibi görünse de verdiği acı oldukça şiddetli olabilir. Bu rahatsızlık, yetişkinlerden bebeklere kadar her yaş grubunda ortaya çıkabilir ve dışkılama sırasında cam parçası çıkarıyormuş hissi uyandırabilir.
Makat çatlağı yaşayan kişilerde aşağıdaki belirtiler sıkça görülür:
Bu belirtiler birçok farklı makat rahatsızlığıyla benzerlik gösterebilir. Hemoroid, makat apsesi, siğil ya da makat kanseri gibi hastalıklarla karıştırılabileceği için, şikayetlerin devam etmesi durumunda mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.
Akut dönemde (ilk 1-2 hafta), uygun ilaç kullanımı ve kabızlık önlenirse hastaların %50’sinden fazlasında tam iyileşme sağlanabilir. Ancak 2 haftadan sonra durum kronikleşebilir ve bu durumda ilaç tedavisinin başarı oranı %10-20’ye kadar düşer. Kullanılan ilaçlar şunlardır:
Kullanım Şekli:
Bu süreç 10-15 gün boyunca uygulanır. Şikayetler geçmezse farklı tedavi yöntemlerine geçilmelidir.
Ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında en etkili olanı botulinum enjeksiyonudur. Bu yöntemle kasların gevşetilmesi sağlanır ve hastaların %95’inde tam iyileşme görülür. Uygulama kısa sürede tamamlanır ve hasta günlük yaşamına hemen dönebilir.
Lateral Internal Sfinkterotomi (LIS) yöntemi, ameliyatla tedavi edilen en etkili yöntemlerden biridir. Bu yöntemde, kasın bir kısmı kesilerek gevşetilir. Ancak %3 oranında gaz veya dışkı kaçırma riski olduğundan sık tercih edilmez.
Makat hastalıkları konusunda deneyimli bir genel cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekmektedir. Idea Klinik gibi proktoloji alanında uzmanlaşmış klinikler bu konuda doğru adres olacaktır.
Makat çatlağı genellikle kabızlık veya ishal nedeniyle oluşur. Nadiren doğum, ters ilişki veya yabancı cisimlerin anüse sokulması da bu duruma yol açabilir.
Evet, erken evrede uygun ilaç kullanımı ile tam iyileşme sağlanabilir. Ancak kronikleşmiş vakalarda ilaç tedavisinin başarı oranı düşebilir.
Hayır, botulinum enjeksiyonunun ciddi bir yan etkisi görülmez. Uygulama kısa sürede tamamlanır ve hasta hemen normal hayatına dönebilir.
Botulinum enjeksiyonu sadece 1-2 dakika içinde tamamlanır ve hastalar hemen günlük rutinlerine dönebilirler.
LIS ameliyatında %3 oranında gaz veya dışkı kaçırma riski bulunur. Bu nedenle ameliyat genellikle son çare olarak uygulanır.
Kabızlık yapıcı gıdalardan ve aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçınmak önerilir.
Dışkılama sırasında kanama, ağrı veya uzun süreli kabızlık durumunda bir uzmana danışmak gerekir.
Bebeklerde dışkılama sırasında ağlama ve anüs çevresinde kanama belirtileri makat çatlağını işaret edebilir.
Tedavi sonrası kabızlık veya ishal gibi tetikleyici faktörler önlenmezse makat çatlağı tekrarlayabilir.
Proktoloji alanında uzmanlaşmış genel cerrahlar makat çatlağı tedavisinde en doğru tercihtir.
Makat Çatlağı (Anal Fissür) tedavisi sabır ve düzenli bakım gerektiren bir süreçtir. Modern tıbbi yöntemler, virüsün etkilerini ortadan kaldırmada oldukça etkilidir. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Canan Erdem, tecrübesiyle en uygun tedavi yöntemini sunarak hastaların sağlığına kavuşmalarına yardımcı olur. Tedavi sonrasında düzenli kontrol ve bakım, siğillerin tekrarlamasını önlemek için büyük önem taşır.